Szukaj na tym blogu

niedziela, 14 grudnia 2008

MIÓD Z MLECZY


300-500 kwiatków mniszka lekarskiego
1 litr wody
2 cytryny
1 kg cukru

Kwiaty (bez łodyżek) zebrać na łące najlepiej oddalonej od komunikacji, by były nie zanieczyszczone. Jeśli zbieramy je w suchy majowy dzień, to możemy ich wcale nie płukać. Rozłożyć, żeby wszystkie robaczki wyszły i wrzucić do garnka razem z wyszorowaną i wyparzoną cytryną (ze skórką) pokrojoną w grubą kostkę. Zalać litrem wody i doprowadzić do wrzenia przez 2-3 minuty, nie gotować. Odstawić na 12 godzin.

Następnego dnia przelać starannie przez gazę, dobrze odsączyć, kwiaty wyrzucić, a do pozostałej wody dodać 1kg cukru i na wolnym ogniu gotować bez przykrycia 2-3 godziny, aż uzyskamy konsystencję syropu. Gorący miód wlewamy do małych słoiczków (ja używam po koncentracie) , zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, zostawiamy tak do ostygnięcia.

Można używać do słodzenia, do wypieków i na kanapki. Pomaga w gardłowych sprawach ;) i przy przeziębieniu

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...