Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

środa, 8 lipca 2009

ORZESZKI

Pierwszy raz spotkałam się z orzeszkami na moim ślubie. Goście jechali ponad 300km, więc koleżanka mojej mamy upiekła dla nich te oto orzeszki na czas podróży. Jak tylko zobaczyłam maszynę do ich wypieku musiałam ją kupić by przypomnieć sobie i innym ten pyszny smak. Przepis na ciasto pochodzi z instrukcji obsługi owej maszyny. Masę wymyśliłam sama.
Upieczone łupinki orzeszków można długo przechowywać, a w razie potrzeby nadziewać dowolnie masą karpatkową, kremem do tortu, kremem czekoladowym czy kajmakiem.


ŁUPINKI ORZESZKÓW: (ok. 65-70 sztuk)
100g cukru
250g masła roślinnego lub margaryny
2 jajka
1 cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
400g mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Utrzeć mikserem masło z cukrem, cukrem waniliowym i jajkami. Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść za gładką masę. Formować małe kulki i piec w maszynie do wypiekania orzeszków kilka minut (w zależności jakiej mocy jest i jak grube w niej ciastka wychodzą). Przepis można wykorzystać zarówno w elektrycznej maszynce jak i patelni do orzeszków.

MASA:
120g orzechów włoskich
1 budyń waniliowy lub śmietankowy
1 i 1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200g masła lub margaryny

Orzechy pokruszyć, zalać 1/3 szklanki ciepłego lub wrzącego mleka. Odstawić do wystudzenia.
Ugotować budyń w 1 szklance mleka (na gęsto) dodając 3 łyżki cukru (lub mniej jeśli budyń jest już z cukrem). Ostudzić.
Utrzeć masło na puch, w drugiej misce utrzeć budyń, dodawać po łyżce do masła cały czas ucierając. Dodać orzechy, wymieszać i nadziewać łupinki orzeszków.

Smacznego!

14 komentarzy:

  1. Pyszne te orzeszki, super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mieszkam na Wegrzech i moze mi pomoc formy to pod uwage i wyslac?
    Marika

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę popatrzeć na allegro, tam niektórzy sprzedawcy wysyłają paczki za granicę. Pozdrawiam.
    Gosia
    PS. Tutaj przykładowe aukcje:
    LINK - KLIKNIJ TUTAJ

    OdpowiedzUsuń
  4. Hello!
    Can you help me?Want a orzeszka oven, but we can not get it.I am Hungary.
    Greet Mary

    OdpowiedzUsuń
  5. I want a orzeszka oven, can you help me?I am Hungary.Mary

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello!
    Vendors send on Hungary. It is not necessary to be registered on Allergo. For example this producer
    Greetings.
    Gosia

    OdpowiedzUsuń
  7. takie orzeszki są bardzo popularne na Ukrainie,z tą różnicą, że nadziewane są lepszym wypełniaczem-mleko zagęszczane gotowane z masłem, dodatkiem orzechów i oczyszczanych brzegów połówek z orzeszków-są rewelacyjne.

    OdpowiedzUsuń
  8. gotowane mleko zagęszczone to u nas tzw. kajmak, można go kupić już gotowy w wielu smakach i czasem go wykorzystuję do nadziewania tych orzeszków, jednak krem budyniowy jest trochę lżejszy i mniej słodki
    Pozdrawiam i dziękuję za komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. witam a czy ta patelnia do orzeszkow to trzeba wlozyc do piekarnika???czy jak to trzeba piec?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, patelnię rozgrzewa się na palniku gazowym i smaży po obu stronach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam,czy Pani piecze te orzeszki w maszynie elektrycznej o mocy 700W(na allegro obecnie 128zl cena)?
    Chodzi mi konkretnie o coś takiego: http://allegro.pl/urzadzenie-do-wypieku-orzeszkow-gofrow-ciasteczek-i2057326858.html
    ...bo chcę tą właśnie kupić. Bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam. Barbara

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Maszynę mam wizualnie identyczną, jednak innej firmy. Moja ma także wymienne wkłady, tyle, że bożonarodzeniowe motywy i małe goferki w kształcie serca. Moc 700W. Jeśli się Pani zdecyduje na zakup i wypróbuje dołączone przepisy, to bardzo proszę się podzielić, chętnie upiekę w niej coś nowego :) Pozdrawiam serdecznie. Gosia

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam.Najpierw Pani Gosiu dziekuję za rady odnośnie karpatki-wyszła super.Dziękuję.
    A teraz chciałam zapytać jakiej wielkości trzeba robić kuleczki,żeby wyszły takie piękne skorupki jak u Pani?
    Moją maszynę juz kurier wiezie, w poniedziałek będę miała.Wcześniej pieklam orzeszki w foremkach ale takie ladne jak u Pani nie były no i trochę rosły w środku.
    Masę też sobie wymyśliłam ale ja robilam tak:maslo+masa truflowa z puszki+ zmielone laskowe orzechy.Pycha,moim gościom i domownikom bardzo smakowala.
    Pani Gosiu bardzo prosze o odpowiezdż bo oczywiscie jurto będę piekła.
    Serdecznie pozdrawiam.Barbara

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że karpatka smakowała :)
      Jeśli chodzi o wielkość kuleczek to ciężko napisać dokładnie, ale po pierwszej-drugiej partii będzie Pani wiedziała jakiej wielkości kuleczki są najlepsze. Nadmiar ciasta z upieczonych orzeszków można usunąć nożem i dodać do masy, którą orzeszki będą nadziane.
      Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...