Szukaj na tym blogu

wtorek, 23 grudnia 2008

PIERNICZKI




50 dkg mąki
20 dkg cukru pudru
20 dkg miodu
12 dkg margaryny lub masła
1 jajko
1 g sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy do piernika

Na stolnicę wsypać mąkę zmieszaną z sodą, zrobić wgłębienie, wlać miód, dodać przyprawę do piernika, cukier, masło oraz jajko. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na ok. 3 mm.
Piec na folii aluminiowej wysypanej mąką w rozgrzanym piecyku do 170-180 stopni przez 10 minut.

Miód można podgrzać z cukrem i przyprawą korzenną i ostudzić.
Jeśli pierniczki będą przeznaczone na choinkę, najlepiej od razu zrobić dziurki w cieście.

Lukier najlepiej zrobić na soku z cytryny, bo pierniczki są dość słodkie Smile

Smacznego!!


Pierniczki mogą być wspaniałym dodatkiem do prezentu świątecznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...