Szukaj na tym blogu

środa, 29 kwietnia 2009

SKUBANIEC (PLEŚNIAK)

Kolejne z tradycyjnych ciast w naszej kuchni.  Przepis dostałam od mamy, a mama od babci, więc ciasto pojawia się na naszym stole już od 3 pokoleń :)



1/2 kg mąki (ok.3-3,5 szklanki)
1 margaryna
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki kakao
5-6 łyżek cukru i 3/4 szkl. do białek (max 1 szkl. gdy owoce są kwaśne)

2 łyżki śmietany lub 1 łyżka smalcu
kisiel (proszek) najlepiej w kolorze czerwonym 
owoce (śliwki, wiśnie - mogą być z kompotu)

Mąkę, margarynę, cukier (5-6 łyżek), proszek do pieczenia i 5 żółtek, śmietanę (ew. smalec) zagnieść i podzielić na 3 części (3 część najmniejsza). Pierwszą część zagnieść z kakaem i wraz z drugą częścią włożyć do lodówki lub zamrażalnika, a najmniejszą do zamrażarki. Przygotować owoce.
Jasną część zetrzeć na tarce na blachę, potem część z kakao i nałożyć owoce, na to ubitą pianę z białek z cukrem i kisielem (niekoniecznie), a na wierzch zetrzeć najmniejszą jasną część i upiec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 45 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...