Szukaj na tym blogu

sobota, 18 czerwca 2011

SERNIK TRUSKAWKOWY

Sezon na truskawki trwa, więc tym razem proponuję sernik z truskawkami. Pyszny, aksamitny w smaku, raczej z tych cięższych serników, ale truskawki dodają mu lekkości. Dodatkowo zrobiłam polewę truskawkową, by był podwójnie truskawkowy :)
Uwielbiam połączenie słodkiego ciasta z lekko kwaskowymi owocami, więc polecam każdemu, kto lubi takie zestawienie!
Przepis pochodzi z blogu Doroty, która napisała, że można go robić także z innymi sezonowymi owocami.


Składniki na spód: (wg oryginału)
170g ciastek digrestieve
70g roztopionego masła

Ciastka pokruszyć blenderem lub za pomocą wałka. Wymieszać z roztopionym masłem, by powstał mokry piasek.
Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenie, masę ciasteczkową wyłożyć na dno i wyrównać.

Jako, że sernik powstał z potrzeby chwili upiekłam spód sernikowy wg przepisu:
Składniki na spód pieczony: (taki jak na zdjęciu)
110g mąki
2 łyżki cukru pudru
45g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody

Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na 30 minut do lodówki lub zamrażarki. Tortownicę o średnicy 20-22cm wykładamy papierem do pieczenia, wgniatamy ciasto na spód, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut w 190 stopniach (do lekkiego zbrązowienia).


Składniki na masę serową:
500g twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego dwukrotnie (ja korzystałam z gotowego w wiaderku)
2 jajka
3 łyżki soku z cytryny
2/3 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 cukier waniliowy
300g truskawek (mogą być zamrożone, wtedy nie rozmrażamy ich wcześniej)

Wszystkie składniki oprócz truskawek miksujemy na gładką masę (jajka dodajemy w całości). Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Truskawki kroimy na połówki i kładziemy na wierzchu lekko wciskając je do sernika, by lekko ponad niego wystawały. Pieczemy przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Po ostudzeniu najlepiej schłodzić w lodówce przez 12 godzin. Przed podaniem można polać zmiksowanymi truskawkami lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Miałam okazję spróbować i określę jednym słowem ten sernik - PYYYSZNY! Dziękuję Gosiu za kolejny świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że sernik smakował :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...