Szukaj na tym blogu

czwartek, 12 sierpnia 2010

MUFFINKI SEROWO-POMIDOROWE

Mając spory zapas świeżych działkowych pomidorków postanowiłam je wykorzystać do wypieku muffinek. Ta wegetariańska wersja muffin bardzo przypadła wszystkim do gustu. Puszyste, lekkie, wilgotne, z kawałkami pomidorów i rozpływającym się serem...mmm... niebo w gębie... Świetne na ciepło i na zimno.
Przepis od Ani.


Składniki na 12 sztuk (u mnie wyszły niskie, bo takie mam foremki, szerokie, a niskie, jednak to normalna porcja): 
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
pieprz

2 jajka
250ml mleka
5 łyżek oleju

100g sera żółtego
2 pomidory
1 mała cebula

Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (ja wolę w kostkę, bo się potem rozpływa w muffinkach)
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ćwierć łyżeczki soli, posypać obficie pieprzem i  dokładnie wymieszać. Dodać cebulę, ponownie wymieszać.
W drugim naczyniu połączyć jajka z mlekiem  i olejem. Dodać ser, pokrojone pomidory, ponownie wymieszać i dodać do masy mącznej. 
Piec 20-25 minut w 180 stopniach na złotobrązowy kolor.
Podawać na ciepło i zimno.

Smacznego!


2 komentarze:

  1. Osobiście próbowałam, przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakowały.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...