Szukaj na tym blogu

czwartek, 21 sierpnia 2008

BAJADERKI czyli co można zrobić z nieudanego ciasta




Bajaderki można zrobić z każdego ciasta (bez kremu), może być nawet ciasto z zakalcem czy suchy placek drożdżowy

Resztki ciasta (ja piekę biszkopt) zwilżyć mocnym kakao zaparzonym na wodzie z dodatkiem cukru (lekko osłodzonym), kakao może być rozpuszczalne (wtedy jednak nie dodajemy cukru). Ugnieść dodając rum. Dodać kakao sypkie i powidła śliwkowe, żeby masa miała konsystencje plasteliny. Formować kulki wielkości orzecha. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, migdałach, kakao sypkim, posypką kolorową. Odstawić do lodówki.

Rum można zastąpić wódką z odrobiną cukru i esencji (nie aromatu) rumowej.

W środek można włożyć rodzynki namoczone w rumie, migdały lub orzechy - wg gustu.

2 komentarze:

  1. własnie zrobiłam, pyyycha! :-)
    Szukam dalej inspiracji na niedzielną imprezkę, u Ciebie Nicki, na pewno coś znajdę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za komentarz!!
    cieszę się, że bajaderki smakują!!
    Buziaki dla Was Agatko!!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...