Szukaj na tym blogu

wtorek, 30 marca 2010

BUŁKI SŁODKIE Z SEREM

Kształt tych bułek podpatrzyłam w pobliskiej cukierni, a szukając w internecie sposobu ich zawijania, trafiłam na przepis BeatySz z cincin. Drożdżówki szybkie, tanie i pyszne.


Ciasto drożdżowe na bułki:  
(16 sztuk lub 8 sztuk + ciasto drożdżowe w formie keksowej)
30g drożdży
1 szkl. mleka
1/2 kg mąki
1/2 szkl. cukru (można dodać więcej jeśli nie robi się lukru)
1/4 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli

Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto (można mikserem), odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść, podzielić na 16 porcji, uformować bułeczki i upiec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem wierzch bułek, by ładnie się zarumieniły.


Nadzienie serowe:
1 kostka sera
1 jajko (lub 1 żółtko, a białko odłożyć do posmarowania bułek przed pieczeniem)
cukier (ja dałam 5 czubatych łyżeczek)
cukier waniliowy
rodzynki (pominęłam)

Ser zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, nadziewać bułki.

Lukier: (na bazie tego przepisu)

2 łyżki śmietany
2 filiżanki cukru pudru
1 kropla aromatu

Połączyć wszystkie składniki aż lukier będzie gęsty, polukrować bułeczki.

Smacznego!

24 komentarze:

  1. Przepyszne wyszły bułeczki z tego przepisu!! Dziękuję również za szczegółową instrukcję składania, dzięki temu nikt nie chciał uwierzyć, że zrobiłam je sama. Wszyscy jednoznacznie stwierdzili, że smakiem i wyglądem przewyższają te z cukierni. Dziękuję!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że bułeczki smakują i cieszą nie tylko podniebienia, ale i oko :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mnie niestety nie wyszły. Ciasto tak rzadkie , że nijak nie da się z tego zrobić " placka" . Po zagęszczeniu mąką i upieczeniu na ciepło okey. Na drugi dzień są takie jak by miały tydzień. Jakieś rady na przyszłość ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam to ciasto ok. 30 razy, piekę z niego bułki różnego rodzaju, a także ciasta drożdżowe i jeszcze ani razu nic takiego mi się nie stało. Może źle spisałaś proporcje lub coś pominęłaś, trudno powiedzieć. Mi zawsze wychodzi czy wyrabiam ręcznie czy w maszynie do chleba czy to robotem kuchennym, zawsze są puszyste i tak samo pyszne. Pozdrawiam i życzę powodzenia następnym razem.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie czekam aż ciasto wyrośnie.....cdn

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodzenia. Czekam na opinię :)

      Usuń
  6. fakt,ciasto wymaga dodania więcej mąki (pół kg mąki i ponad szklanka płynu!--musi wyjść za rzadkie)
    czekam na rezultat aż urośnie,jeśli w ogóle...,bo w takim razie może drożdży zbyt mało
    w razie czego powtórzę i dam znać
    ale serek wyszedł pyszny i MUSZĘ MIEĆ TE BUŁECZKI :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja dziś się skusiłam i okazały się świetne, ciasto nie było zbyt rzadkie, tylko trochę podsypałam mąką. Nadzienie pyszne! Dzięki za przepis, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny przepis drozdzowki robilam wczoraj i wyszly doskonale :) rozeszly sie w błyskawicznym tempie. Dopiero trzeci raz robilam cos na drozdzach i balam sie ze nie wyjdzie ale wyszlo swietnie...mąz juz zlozyl zamowienie na nastepna porcje drozdzowek na kolejny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuję za komentarze i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bułeczki super a ten kształt......:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za komentarz, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo apetycznie. Mam pytania:
    - o czas wykonania:
    Jeżeli zacznę w sobotę o 7ej rano, to o której wyjmę pachnące bułeczki?
    - o lukier: j
    Jaka śmietana do lukru? nigdy w życiu nie udał mi się lukier... A próby były aż dwie:)
    Dziękuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno odpowiedzieć dokładnie, o której będzie można zajadać się bułeczkami. Wszystko zależy od czasu wyrastania ciasta, ja czasem pozwalam wyrosnąć im dwa razy - raz samo ciasto, a drugi raz uformowane bułki, wtedy wychodzą bardziej puszyste.
      Najczęściej używam śmietany 18%, ale inna też może być.
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

      Usuń
  13. Najpierw były te bułeczki, podskakiwałam z radości kiedy widziałam jak pięknie rosną w piekarniku i jak cudnie pachną i, że wyglądają prawie jak na Twoim zdjęciu. Są rewelacyjne, miodzio. Dzięki. Potem uczyniłam ślimaczki z ciasta francuskiego - komentarz umieściłam odpowiednio. Bardzo cieszę się, że znalazłam Twojego bloga. Pozdrawiam. (to wszystko dziś w sobotę - uwielbiam być kurką domową i piec i piec i .............)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam serdecznie!! Życzę dalszych wyjątkowych wypieków!!

      Usuń
  14. Pyszne bułeczk! Przepis godny polecenia.....)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepraszam, przez przypadek usunęłam część komentarzy na blogu :(

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...