Szukaj na tym blogu

piątek, 20 lutego 2009

PIEGUSEK BIAŁKOWY

Świetne ciasto "szklankowe" - prosty, szybki i łatwy przepis.
Idealne, gdy zostanie nam spora część białek po innych wypiekach.
Białka można też "zbierać" w zamrażarce, a gdy uzbieramy szklankę rozmrozić i już po ok. godzinie można delektować się tym wspaniałym ciachem.




1 szkl. białek
1 szkl. cukru (ja daję trochę mniej)
1 szkl. mąki
1 szkl. maku (suchego, nie mielonego)
1/2 szkl. stopionego masła (zimnego)
1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
aromat do ciasta (np. migdałowy, waniliowy)

można dodać bakalie - rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową lub ok. 1/2 szkl. wiórek kokosowych

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki: mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, masło, mak oraz bakalie i wymieszać dokładnie łyżką.

Upiec w keksówce ok. 50 min. w temp. 200-220 stopni (można przykryć górę papierem do wypieków, żeby się za bardzo nie przypiekło). Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone.
lub
Upiec na małej blaszce ok. 35 minut w temp. 190-200 stopni. (ja piekę na blaszce 21x21cm)

Polać polewą czekoladową lub lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...