Mając spory zapas świeżych działkowych pomidorków postanowiłam je wykorzystać do wypieku muffinek. Ta wegetariańska wersja muffin bardzo przypadła wszystkim do gustu. Puszyste, lekkie, wilgotne, z kawałkami pomidorów i rozpływającym się serem...mmm... niebo w gębie... Świetne na ciepło i na zimno.
Przepis od Ani.
Przepis od Ani.
Składniki na 12 sztuk (u mnie wyszły niskie, bo takie mam foremki, szerokie, a niskie, jednak to normalna porcja):
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
sól
pieprz
2 jajka
250ml mleka
5 łyżek oleju
100g sera żółtego
2 pomidory
1 mała cebula
Pomidory umyć, obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce z dużymi oczkami (ja wolę w kostkę, bo się potem rozpływa w muffinkach)
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, ćwierć łyżeczki soli, posypać obficie pieprzem i dokładnie wymieszać. Dodać cebulę, ponownie wymieszać.
W drugim naczyniu połączyć jajka z mlekiem i olejem. Dodać ser, pokrojone pomidory, ponownie wymieszać i dodać do masy mącznej.
W drugim naczyniu połączyć jajka z mlekiem i olejem. Dodać ser, pokrojone pomidory, ponownie wymieszać i dodać do masy mącznej.
Piec 20-25 minut w 180 stopniach na złotobrązowy kolor.
Podawać na ciepło i zimno.
Smacznego!
Osobiście próbowałam, przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)