Modyfikacja naszego ulubionego przepisu na chlebek PEŁNOZIARNISTY RAZOWY, tym razem z dodatkiem ziaren słonecznika, płatków owsianych i siemienia lnianego. Zazwyczaj składniki sypię "na oko", więc można dodawać w różnych kombinacjach powiększając lub pomniejszając ilość dodatków, byle całość wyżyła ok. 80-90g. Polecam i zachęcam do własnych modyfikacji.
Składniki:
440ml chłodnej wody (ciut więcej niż w poprzednim przepisie, gdyż dodajemy płatki owsiane, które chłoną wodę)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
470g mąki pszennej pełnoziarnistej (użyłam Lubelli - jej typ to 1600-1900)
80g mąki razowej pszennej (typ 2000)
11g świeżych drożdży
Dodatki: (można modyfikować w ilości 80-90g - całość)
40g łuskanego słonecznika (ok. 3 czubate łyżki)
30g płatków owsianych (ok. 4 łyżki lub 1/3 szkl.)
20g siemienia lnianego (ok. 3 łyżki)
roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
3 łyżki płatków owsianych do posypania
Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na środku mąki rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).
Po sygnale (ADD) dodać ziarna słonecznika, płatki owsiane, siemię lniane.
Przed rozpoczęciem pieczenia posmarować chlebek rozmąconym jajkiem i posypać płatkami owsianymi.
Ustawić na maszynie program: NORMALNE, skórka: ŚREDNIA, waga 1000g
Smacznego!
Jeśli nie mamy mąki razowej, również można użyć samej mąki pełnoziarnistej w ilości 550g.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz