Szukaj na tym blogu

niedziela, 22 stycznia 2012

SERNIK ZE ZŁOTĄ ROSĄ II

Jakiś czas temu zostałam Ambasadorką sklepu AleDobre.pl, co widać po banerkach, które pojawiły się na blogu. Wiele razy kupowałam w tym sklepie i za każdym razem byłam pod wrażeniem jakości produktów, miłej obsługi i staranności w pakowaniu paczek. Tym bardziej ucieszyłam się, gdy nawiązaliśmy współpracę :) W pierwszej paczce otrzymałam Tłuszcz w spray'u Bake Easy do spryskiwania form przed pieczeniem firmy Wilton. Początkowo byłam sceptycznie nastawiona, bo czym może zaskoczyć mnie ten spray, skoro od dawna używam spryskiwacza do tłuszczu, z którego jestem zadowolona? Zmieniłam zdanie po pierwszym użyciu, ale o tym przeczytacie poniżej.
Na pierwszy ogień do wypróbowania tego spray'u wybrałam przepis bardzo dobrze przeze mnie znany i lubiany przez moje koleżanki, którym często wypiekam sernik z rosą. Przepis wykorzystywałam wiele razy z różnymi modyfikacjami, więc postanowiłam podzielić się z Wami jedną z tych "ulepszonych" wersji - sernik wychodzi dużo bardziej puszysty i ma większą pianę, jest też odrobinę słodszy. Zdradzę Wam też sekret pojawiania się rosy na pianie, bo teraz już wiem od czego zależy jej pojawianie się :)



Ciasto na spód sernika:
300g mąki
100g margaryny
70g cukru (ok. 1/3 szklanki)
1 jajko
3 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia lekko czubate

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.
Blachę do ciasta o wymiarach 40x25cm tradycyjnie smarowałam masłem, następnie oprószałam mąką i rozwałkowywałam na niej ciasto, tak by nachodziło także na boki blachy. Tym razem spryskałam całą blachę tłuszczem w spray'u Bake Easy, więc zajęło mi to chwilkę, blacha była pokryta tylko samym tłuszczem, bez wysypywania bułką tartą czy mąką. Następnie rozwałkowałam na niej ciasto.


Masa serowa:
1kg sera (używam mielonego w wiaderku)
2 jajka
6 żółtek (białka zostawić na pianę)
1 szkl. cukru
2 op. cukru waniliowego
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
3 szkl. mleka 3,2%
1/2 szkl. oleju

Ubić 2 jajka, 6 żółtek z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubijanej masy dodawać po 1 łyżce sera, następnie proszek budyniowy oraz mleko i olej. Przygotowaną w ten sposób masę (jest bardzo rzadka) przelać do przygotowanej wcześniej formy z ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 50 minut. 

Piana z białek:
9 białek
1 szkl. cukru

Ubić na sztywno pianę z białek wraz z cukrem, ok. 8-10 minut. Nałożyć na upieczony gorący sernik, wstawić ponownie do piekarnika na ok. 25 minut i piec w 150 stopniach. Ważne jest, by piana była lekko brązowa, bo na ciemniejszej nie pojawi się rosa (lub pojawi się w małej ilości).

Jeśli piana będzie jasnobrązowa,
po ok. pół godzinie pojawi się na niej złota rosa.


Smacznego!

Wiecie co mnie najbardziej zdziwiło przy zastosowaniu tego tłuszczu w spray'u? Otóż to, że gdy sernik lekko opadł (nieznacznie zawsze opada), jego boki same równo odkleiły się od formy do ciasta. Rewelacja! Już wiem, że tłuszcz ten będzie niezastąpiony przy pieczeniu w metalowych formach o bardziej skomplikowanych kształtach, które do tej pory omijałam. Muffinki w kształcie misiów czy motywów świątecznych od dziś będę przygotowywała dużo szybciej i bez żmudnego posypywania mąką po wysmarowaniu blaszki, a potem mycia w jej zakamarkach resztek przyklejonego ciasta :) Będzie też niezastąpiony w ferworze przygotowań na każdą większą imprezę i święta, gdy cały dzień spędzam w kuchni na przygotowywaniu ciast.  Polecam wszystkim!!!

Sernik z zastosowaniem tłuszczu w spray'u
sam odkleja się od boków blachy.  Rewelacja!

16 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ten sernik, a ten spray rzeczywiście zachęca!

    OdpowiedzUsuń
  2. zainteresował mnie ten spray, latwy ,wygodny w uzyciu, musze go miec! przepis na pewno wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za komentarze! Polecam Wam wypróbowanie tego spray'u, ciasto samo wypada z formy ;) można też smażyć naleśniki na tym tłuszczu

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny serniczek :) Mi jeszcze nigdy taka ładna rosa nie wyszła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Spróbuj zmniejszyć temperaturę i wydłuż czas pieczenia, żeby piana z białek była lekko zarumieniona. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. W życiu nie miałam tyle rosy na serniku, rewelacja! Zainteresował mnie ten tłuszcz w sprayu, szkoda, że nie załapałam się na promocję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Promocje na ten tłuszcz pojawiają się co jakiś czas, trzeba zaglądać na stronę sprzedawcy. Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. W moim serniku najlepiej wyszła rosa,masa serowa również bardzo smaczna,aczkolwiek następnym razem dodam soku z cytryny by nieco ożywić smak.Niestety spód był niedopieczony,więc w przyszłości po prostu podpiekę go wcześniej,no i chyba piana z 6 białek będzie wystarczająca.Serniczek na pewno do powtórzenia bo jest smaczny i ładnie się prezentuje.Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za komentarz. Panię można zrobić także z 4 białek, ja w tym serniku wykorzystałam cały nadmiar przy pieczeniu innego ciasta i piana była naprawdę imponująca :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, ja zrobiłam ten sernik pierwszy raz na chrzciny mojego drugiego synka. Wyszedł przepyszny. Największe wrażenie robiła rosa. Wszyscy pytali jak to się robi. Twoim blogiem 'zaraziłam' obie moje siostry i 5 koleżanek. Gratuluję i pozdrawiam. Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz. Życzę Wam wielu wspaniałych wypieków. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  9. Jak zrobić takie piękne wzorki na pianie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kupiłam taki specjalny wzornik do ozdabiania boków tortu kremem, ale i widelcem można uzyskać podobny efekt. Pozdrawiam.

      Usuń
  10. właśnie robię Twój sernik moja droga:)ale się bałam jak zobaczyłam masę faktycznie była płynna:)zobaczymy, na razie po 50 minutach przykryłam sernik folią alum. bo jeszcze ser na środku jakby niedopieczony potrzymam 15 minut dłużej z dolną grzałką włączoną i sprawdzę:pozdrawiam -fajna inspiracja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że sernik się udał. Pozdrawiam :)

      Usuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...