Szybkie ciasto, bez czekania, bez odstawiania do wyrośnięcia.
3 szklanki mąki
5 dkg drożdży (pół opakowania)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 szkl. wody
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Przesiać mąkę do miski, wlać wodę, oliwę, dodać sól i cukier, następnie wkruszyć drożdże. Wyrabiać przez około 10 minut.
Włączyć piekarnik, blachę polać odrobiną oleju, rozsmarować pędzelkiem i posypać mąką. W tak przygotowanej blasze rozwałkować pizzę lekko posypując mąką. Włożyć do piecyka i aż będzie miał 200 stopni. W tym czasie zrobić dowolny farsz, np. oliwkowy.
Gdy piecyk nagrzeje się nastawić na 220-250 stopni, wyjąć pizzę, posmarować koncentratem pomodorowym i nałożyć farsz. Włożyć do 250 stopni i piec ok. 10-15 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz