Mięciutki chleb z cebulką proponowany przez Liskę dziś wypełnił swoim zapachem nasz dom. Bardzo delikatny, puszysty z chrupiącą skórką, czyli to co tygryski lubią najbardziej :)
Składniki:
250ml wody
2 łyżki oliwy (ja dałam oliwę z oliwek)
1 łyżeczka cukru (w oryginale 1 łyżka, jednak łyżeczka całkowicie wystarczy)
1 płaska łyżeczka soli (w oryginale 1,5 łyżeczki)
400g mąki białej (ja użyłam typu 650)
8 g drożdży świeżych
duża cebula zeszklona na oliwie
mak do posypania na wierzchu
Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na mące rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą).
Po sygnale (ADD) posypać na wierzchu makiem (można przedtem posmarować skórkę rozmąconym białkiem z mlekiem lub żółtkiem)
Ustawić na maszynie program: NORMALNY, skórka: ŚREDNIA, waga 750g
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz