Kluseczki z białego sera bardzo często goszczą na naszym stole, szczególnie córka się o nie upomina. Sposób przygotowania jest banalnie prosty i szybki, tym bardziej gdy korzysta się z malaksera, który zmieli i połączy wszystkie składniki. Można też pominąć mielenie i użyć gotowego mielonego sera.
Kluseczki doskonale smakują ze słodką śmietanką i cynamonem lub sosem truskawkowym.
Przepis ten wykorzystuję już dobrych kliku lat, pochodzi z magazynu członków klubu Winiary.
Składniki (4 porcje):
1 budyń waniliowy lub śmietankowy (proszek)
500g białego sera
2 łyżki kaszy manny
3/4 szkl. mąki pszennej
2 jajka
sól
Ser biały utrzeć, dodać do niego proszek budyniowy, kaszę mannę, mąkę oraz jajka. Zagnieść, uformować wałeczki, spłaszczyć i kroić w ukośne rozetki.
przygotowanie w malakserze:
Zmiksować ser z jajkami, dodać pozostałe składniki z połową mąki. Następnie zagnieść na stolnicy z resztą mąki, spłaszczyć i kroić w ukośne rozetki.
Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie.Podawać polane słodką śmietanką z dodatkiem cukru i cynamonu lub sosem truskawkowym.
Sos truskawkowy:
300g truskawek
5 łyżek cukru
2 łyżki masła
Truskawki oczyścić, pokroić w ćwiartki, cukier smażyć na rumiano, tak by powstał karmel, dodać masło, truskawki i 2-3 łyżki gorącej wody. Odstawić. Podawać z kluseczkami.
Smacznego!
Na kluseczkach to się nie znam ale wsiąkłam na tym blogu! Bardzo fajny. Będę śledzić, szczególnie w kwestii wykorzystania maszyny "chlebowej" do różnych przepisów. ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedziny i miły komentarz! Zajrzałam do Twojego bloga i powiem szczerze, że muszę się przyjrzeć dokładnie, bo cudne rzeczy robisz!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Gosia
Świetne te kluseczki!! Będę często robić :)
OdpowiedzUsuńWykorzystałam przepis, rewelacyjne kluseczki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że kluseczki smakują :)U nas też często się pojawiają na stole
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarze!
Pozdrawiam :)