Ostatnio ozdabiam torty wyłącznie masą cukrową, więc tym razem dla odmiany tort bardzo skromny, wykończony samą masą śmietanową i ozdobiony kilkoma kwiatkami z lukru plastycznego. Przepis na krem LeNinki polecany na forum cincin, to idealne połączenie białej czekolady, bitej śmietany i prawdziwego masła, wart wypróbowania.
Składniki na biszkopt:
Składniki na masę:
1 czekolada biała (dobrej jakości)
1 mała śmietana 30-36% (200ml)
1 kostka masła (dobrej jakości, nie mixów)
1 śmietan-fix
1 budyń śmietankowy lub waniliowy (+ mleko i cukier wg przepisu na opakowaniu)
Białą czekoladę połamać i rozpuścić w śmietance podgrzewając na małym ogniu cały czas mieszając. Nie gotować, tylko chwilę podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady. Ostudzić, a następnie schłodzić mocno w lodówce.
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ostudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubić na średnich obrotach miksera dodając śmietan-fix.
W oddzielnej misce utrzeć na puch miękkie masło, a następnie po 1 łyżce dodawać zimny budyń miksując. Gdy połączy się on z masłem, dodać po łyżce ubitą śmietanę z czekoladą i na najniższych obrotach wymieszać z masą.
Przed dekoracją tortu przygotowaną masę najlepiej schłodzić przez ok. godzinę w lodówce.
1 szklanka mocnej kawy
2 kieliszki rumu
1 czubata łyżeczka cukru
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem, a następnie przełożyć kremem. Dowolnie udekorować.
Smacznego!
Tort za tortem! Gratuluję tempa i kolejnego pięknego dzieła!
OdpowiedzUsuńczasami to co najprostsze jest najpiękniejsze:)
OdpowiedzUsuńMoże i wygląda skromnie, ale kusi i to bardzo...
OdpowiedzUsuńMiałam okazję spróbować, był przepyszny!
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mój skromny torcik się podoba i że zasmakował :) tylko muszę zrobić dochodzenie kto kryje się pod Anonimowym ;)
Pozdrawiam
Gosia