Moja córka mając niespełna 5 lat zapragnęła zostać na noc u swojej przyjaciółki. Ciężko mi było podjąć tą decyzję, ale w końcu uległam namowom... Dla małych fanek nutelli przygotowałam więc babeczki z ich ulubionym przysmakiem. Krem utworzył na muffinkach chrupiącą czekoladową skórkę, mmm... po babeczkach szybko zostały same okruszki, nie tylko za sprawą dzieci ;)
Przepis pochodzi z tego bloga.
Składniki na 12 babeczek:
140g miękkiego masła
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
3 jajka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (można zastąpić cukrem waniliowym)
1 i 3/4 szkl. mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
około 1/2 szkl. nutelli
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę za pomocą miksera. Dodać ekstrakt wanilii, po kolei wbijać jajka i dalej ucierać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy i zmiksować.
Foremki napełniać do 2/3 wysokości, na górę każdej nałożyć 1 czubatą łyżeczkę nutelli, wykałaczką zmieszać nutellę z ciastem.
Wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut lub nieco dłużej. (można sprawdzić patyczkiem przed wyjęciem czy ciasto jest suche). Studzić na kratce.
Smacznego!
wydrukuj przepis
Są przepyszne!!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń