Osmażane na gorącym tłuszczu smakują również wyśmienicie.
Przepis podstawowy:
1 jajko
około 3/4 szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Jajko rozbić widelcem z 1-2 łyżeczkami wody. Dodawać, ciągle mieszając (by nie dopuścić do powstawania grudek), tyle mąki, by ciasto stanowiło dość gęstą masę (przeważnie, zależnie od wielkości jaja, około 3/4 szkl. mąki). Ciasto osolić.
W garnku zagotować około 1-1/2 litra osolonej wody. Metalową łyżkę zanurzać we wrzątku, brzegiem łyżki nabierać trochę ciasta i wrzucać do wody. Gdy już wszystkie kluski będą w garnku, nakryć go pokrywką i gotować na wolnym ogniu około 5-10 minut.
Ja przygotowuję zazwyczaj 2-3 porcje na jeden obiad za pomocą miksera.
Kluseczki można podać z gulaszem po węgiersku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz