Przepis pochodzi z blogu: Moje wypieki
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) lub 14 g świeżych
- 1 jajko
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 100 ml ciepłego mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru (można dać mniej, jeśli nadzienie jest wytrawne)
Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, przykryć ręcznikiem i pozostawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Składniki na ciasto maślane:
- 150 g mąki
- 100 g masła
Składniki połączyć razem i dobrze wyrobić.
Nadzienie (ja pominęłam) - dowolne, np. pieczarki z cebulką + ser (jak na pizzę), masa marcepanowa z orzeszkami.
Ponadto:
- 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka, do smarowania
- 1 białko, lekko roztrzepane, do sklejania (ja nie robiłam nadzienia, więc białko nie było mi potrzebne)
Bułeczki odstawić przykryte ręczniczkiem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 200ºC, można przykryć folią, jeśli zbyt szybko nabiorą koloru. Studzić na kratce.
Z podanych składników upiekłam 23 zajączki i 1 chlebek, ale ich ilość zależy od wielkości foremek oraz na jaką grubość było rozwałkowane ciasto.
Smacznego!
urocze zające :-)
OdpowiedzUsuńwesołych!
Gosia a czy korzystalas z jakis spejcalnych foremek? bo kurcze nie mam takich owalnych...
OdpowiedzUsuńPavilion
Asiu cieszę się, że zajączki się spodobały :)
OdpowiedzUsuńAga nie mam specjalnych foremek, do wykrojenia owalnych kształtów wykorzystałam okrągłe pudełeczko z elastycznego plastiku,które lekko ścisnęłam.
Mam pytanie - jak długo zajączki zachowują świeżość ( chodzi o to o ile wcześniej można je upiec ) ?
OdpowiedzUsuńTak jak zwykłe bułki najlepsze są w tym samym dniu, ja piekłam dzień wcześniej i schowałam do torebek. Pozdrawiam.
UsuńPamiętam jak się dzieciaczki cieszyły z tych zajączków :)
OdpowiedzUsuńMagda.
Wystarczy niepozornym bułeczkom zmienić kształt i dzieci szczęśliwe, a i ozdoba stołu gotowa :)
Usuń