Szukaj na tym blogu

sobota, 23 maja 2009

CIASTO DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ

Na prośbę koleżanek dziś piekę ciasto drożdżowe z rabarbarem z kruszonką.
Zazwyczaj wszystkie składniki dodaję "na oko", więc najpierw wkleję tak jak ja robię, a pod spodem dzisiejszą wersję, dokładnie zważone składniki ;)
Ciasto można robić z innymi owocami: truskawkami czy śliwkami, jak i w wersji z samą kruszonką.



3 szklanki mąki (lub 4 szklanki, jeśli ciasto będzie 'za luźne')
1/2 - 1 szkl. mleka (podgrzanego)
40-50 g drożdży świeżych
100g rozpuszczonej margaryny
3/4 szkl. cukru
4 żółtka lub 2 jajka i 1 żółtko
1 łyżeczka cukru waniliowego, max. 1 opakowanie (niekoniecznie)
szczypta soli



ODMIERZONA DZISIEJSZA WERSJA:
1/2 kg mąki (3 i 3/4 szklanki)
1 szklanka podgrzanego mleka
42 g drożdży (małe opakowanie świeżych)
100g rozpuszczonej margaryny
150g cukru (3/4 szklanki)
3 jajka
1 cukier waniliowy
szczypta soli


W mleku rozrobić drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Ostawić aż drożdże 'ruszą'.
Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, cukier, roztopioną margarynę, jajka, szczyptę soli, cukier waniliowy. Zagnieść, aż będzie odstawało od ręki, odstawić do wyrośnięcia (ok. 1/2 godz.).
Jeszcze raz przerobić (zagnieść) lub pomieszać łyżką ciasto i wyłożyć na blaszkę, ułożyć na nim owoce lub kruszonkę i znów odstawić (na ok.1/2 godz.) w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką. Włożyć do nagrzanego piekarnika, piec 30-45 minut w 180 stopniach. Jeśli ciasto jest na dużej blaszce (cienko wyłożone) piec 30 minut, odwrócić po 20 minutach pieczenia blaszkę (nie trzeba odwracać jeśli pieczemy z termoobiegiem). Jak na mniejszej blaszce, odwrócić po 30 minutach pieczenia. Ja piekłam na blaszce 25x36cm, około 45 minut.



Rabarbar myję, obieram, kroję w kostkę, wykładam na ciasto, posypuję cukrem (ok.1-2 łyżeczki) i kruszonką.
Robię też w wersji z truskawkami, śliwkami lub z samą kruszonką.

Ciasto przygotowuję w misce, jest dosyć 'luźne', więc wyrabiam tylko łyżką tak, by dostało się do niego dużo powietrza.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...