To mój drugi wykorzystywany w kuchni przepis na biszkopt. Piekę go zazwyczaj na dużej blaszce do większych ciast jako spód lub przekrajam na 2 części. Oto przykładowe ciasta z tym biszkoptem:
- 4 jajka
- 12 dkg cukru (3/4 szklanki)
- 12 dkg mąki (1 szklanka)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubić na sztywno pianę z białek, a następnie dodać stopniowo cukier i zótłka. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale skutecznie wymieszać i przelać do wysmarowanej margaryną tortownicy (ja używam papieru do pieczenia). Piec około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni.
Wersję ciemną ciasta zrobiłam dodając 3 łyżki mleka oraz 2 łyżki ciemnego kakao.
Smacznego!
Zrobiony, udany :) Polecam!
OdpowiedzUsuńMagda
Dziękuję, pozdrawiam :)
Usuń