Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 19 kwietnia 2010

BUŁECZKI Z MASĄ SEROWĄ BANANOWĄ

Kolejny raz upiekłam bułeczki z serem, tym razem w wersji o smaku bananowym. Świetne na śniadanie zamiast nudnych kanapek. Dwukrotnie nakładałam farsz, więc już nie lukrowałam, bo sera jest sporo.


Ciasto drożdżowe na bułki:  
(16 sztuk lub 8 sztuk + ciasto drożdżowe w formie keksowej)
3 dkg drożdży
1 szkl. mleka
1/2 kg mąki
1/2 szkl. cukru (można dodać więcej jeśli nie robi się lukru)
1/4 szkl. oleju
1 cukier waniliowy
1 jajko
szczypta soli

Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku z 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Dodać pozostałe składniki i wyrobić na gładkie ciasto (można mikserem), odstawić do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść, podzielić na 16 porcji, uformować bułeczki, następnie przykryć ściereczką  i odstawić na ok. pół godziny, by trochę podrosły. Upiec ok. 20 minut w temp. 170 stopni.
Przed włożeniem do piekarnika można posmarować białkiem wierzch bułek, by ładnie się zarumieniły.

Nadzienie serowe o smaku bananowym:
1/2 kostki sera (125-150g)
2 serki homogenizowane bananowe (2x60g) lub 1 duży
5 czubatych łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy 16g
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Ser zmielić, połączyć z pozostałymi składnikami, nadziewać bułki.
Sposób zawijania bułek znajdziesz tutaj: BUŁKI SŁODKIE Z SEREM   

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...