Szukaj na tym blogu
czwartek, 21 sierpnia 2008
BAJADERKI czyli co można zrobić z nieudanego ciasta
Bajaderki można zrobić z każdego ciasta (bez kremu), może być nawet ciasto z zakalcem czy suchy placek drożdżowy
Resztki ciasta (ja piekę biszkopt) zwilżyć mocnym kakao zaparzonym na wodzie z dodatkiem cukru (lekko osłodzonym), kakao może być rozpuszczalne (wtedy jednak nie dodajemy cukru). Ugnieść dodając rum. Dodać kakao sypkie i powidła śliwkowe, żeby masa miała konsystencje plasteliny. Formować kulki wielkości orzecha. Obtoczyć w wiórkach kokosowych, migdałach, kakao sypkim, posypką kolorową. Odstawić do lodówki.
Rum można zastąpić wódką z odrobiną cukru i esencji (nie aromatu) rumowej.
W środek można włożyć rodzynki namoczone w rumie, migdały lub orzechy - wg gustu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
własnie zrobiłam, pyyycha! :-)
OdpowiedzUsuńSzukam dalej inspiracji na niedzielną imprezkę, u Ciebie Nicki, na pewno coś znajdę :-)
dziękuję za komentarz!!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że bajaderki smakują!!
Buziaki dla Was Agatko!!