Szukaj w tym blogu

Ładowanie...

środa, 6 kwietnia 2011

TORT MYSZKA MIKI

Dla fana Myszki Miki powstał tort wg wskazówek Jubilata, a właściwie jego mamy. Wzorem była poduszka z bohaterem bajki. Tym razem był to tort malowany barwnikami spożywczymi na masie cukrowej.


 By uzyskać kształt buzi Myszki Miki upiekłam dwa okrągłe biszkopty, z jednego powstały uszy wycięte jak na zdjęciu:

Biszkopt nasączyłam lemoniadą z dodatkiem alkoholu i przełożyłam kremem śmietanowo-czekoladowym. Następnie obłożyłam masą cukrową i nałożyłam wyciętą z masy cukrowej buzię Myszki Miki. 
Pomalowałam ją barwnikami spożywczymi, a po nałożeniu na tort domalowałam resztę detali czarnym barwnikiem.

Poduszka wyglądała tak:

24 komentarze:

  1. Świetna mycha! Ma Pani wielki talent!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale cudowna Mickey Mouse, też bym taką chciała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odwiedziny na blogu i komentarze! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo! Jak dla mnie rewelacyjny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za miłe słowa!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, ale cudna Myszka Miki!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękny tort, duży talent i pasja!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. a jakiego barwnika użyłaś do twarzy bo nie jest to czysto biały kolor i nie wiem jak uzyskać właśnie taki.

    OdpowiedzUsuń
  10. Do uzyskania takiego koloru potrzeba dwóch barwników: żółtego i czerwonego, najlepiej zrobić sobie małą porcję próbną na początku.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja swojej niuni na roczek też zamówiłam tort z myszką miki tyle że obrazek był na opłatku ale wygladał prześlicznie.
    Owszem mogłam zamówić też tort w postaci głowy myszki miki ale w sumie miał by prawie 2 kg więc trochę za dużo , ale gratuluję zdolności pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeśli tort jest śmietanowy to często okazuje się, że nawet ten na pozór za duży znika w mgnieniu oka ;)
    Dziękuję za komentarz i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdzie kupiłaś barwniki?

      Usuń
  13. Witam
    Pierwszy raz jestem na Twojej stronie i jestem pod wrazeniem. Szukam tortu dla syna z myszka miki. Twoj tort jest super.
    Rozumiem, ze mase cukrowa robisz sama, ale co potem, domyslam sie, ze dodaje sie barwnik i zagniata. A w jaki sposob ksztaltujesz usta oczy itp, czyzby to byly jakies barwniki w tubce. Prosze mi doradzic jakie mam kupic barwniki aby narysowac taka myszke miki.
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  14. Witam
    Przepis na masę cukrową znajdziesz tutaj
    Używam profesjonalnych barwników do mas cukrowych w żelu, można je kupić np. tutaj.
    tutaj, są też dostępne pojedynczo w innych kolorach. Część barwników zamawiam też w Anglii i w hurtowniach cukierniczych, np. brokatowe, złote itp.
    Masę cukrową barwi się dodając po trochu wybrany barwnik i zagniata się jak ciasto, jest to trochę monotonne, szczególnie jak chce się uzyskać ciemny kolor. Początkująca osoba może zniechęcić się przy wyrabianiu koloru czarnego czy czerwonego, bo one są trudne w barwieniu, ale można zamówić w sklepach gotową masę w tych kolorach i po kłopocie.
    Wszystkie elementy na tort wycinam ręcznie wg wcześniej wydrukowanego wzoru.
    Ten tort wykonany był techniką malowania na gotowym torcie, dlatego widać połysk na masie cukrowej. Barwnik rozpuszczam w odrobinie alkoholu lub w wodzie i przy pomocy pędzelka nanoszę na powierzchnię tortu. Gdybyś miała wątpliwości, śmiało pisz, służę radą.
    Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  15. witam. Pani strona jest super. Właśnie zrobiłam masę cukrową jak wrócę z pracy, to rano mam zamiar tort przełożyć kremem i obłożyć masą, ale jeszcze jej nie barwiłam bo boję się że wyjdzie jakiś dziwy kolor a nie taki jasny jak Pani, mam barwniki w proszku,dużo z nimi zachodu bo się sypią ciężko odkręcić słoiczki. Ale są tańsze i ponoć mają intensywne kolory,ale następnym razem kupię w żelu :-(.
    Mam tylko jedno pytanie czy malując na masie cukrowej nic się z nią nie dzieje, nie rozpuszcza się, albo coś w tym stylu. Mam pewne obawy, szkoda że wcześniej tego nie testowałam , a na sobotę mam zrobić tort. Miałam też zamiar cały tort obłożyć czarną masą cukrową, ale gdzieś tam na forach piszą że przeważnie wychodzi szara, zamiast czarna, a na eksperymentowanie nie mam za bardzo czasu. :-( Proszę o w miarę szybką odpowiedź bo inaczej czeka mnie eksperymentowanie. Dzięki, pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Barwniki w proszku najlepiej rozpuścić przed dodaniem do masy w 1 kropelce wody dosłownie, tak by nie rozrzedzać masy cukrowej. Z masą cukrową przy malowaniu nic się nie dzieje, natomiast w zależności od rodzaju barwnika w proszku, jedne rozpuszczalne są w wodzie inne w alkoholu, trzeba zapytać sprzedawcy. By uzyskać kolor czarny można najpierw zabarwić na inny ciemny kolor, a dopiero potem na czerń. Powodzenia. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam pierwszy raz jestem na Pani stronie i jestem pod wielkim wrażenie tak dokładnych odpowiedzi,podpowiedzi,przepisu.Super nie każdy chce zdradzać przepis na takie cudeńka jakie Pani robi.dzieki tej stronie może i ja coś zdziałam zwłaszcza że niedługo 30-stka męża. Pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje za taką strone

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za miły komentarz, zawsze służę radą i pomocą na tyle na ile jestem w stanie pomóc na odległość ;) Pozdrawiam i życzę udanych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Pani Gosiu jestem zafascynowana pani zdolnosciami:-))
    Moj synek za tydzien bedzie mial urodziny-3-a ze jest fanem myszki miki chcialam mu wlasnie taki torcik upiec.Szukajac inspiracji jak zrobic taki tort trafilam na Pani strone:-))
    Tort Myszka miki w wykonaniu Pani jest przepiekny i wlasnie taki torcik chcialabym mu upiec:-)
    Mam tylko kilka pytan i prosze o odpowiedz.
    Kupilam barwniki,w proszku nie udalo mi sie dostac tylko w tubkach-Dr.Oetker 4 kolory-zielony,zolty,czerwony i niebieski-uwaza Pani ze one sa odpowiednie do zabarwienia masy cukrowej??I jak Pani uzyskala czarny kolor-jakie kolory nalezy mieszac???Pozatym nalezy przelozyc biszkopt kremem,ale czy mozna caly tort tez na wierzchu i po bokach posmarowac kremem smietankowo-czekoladowym i przykryc masa cukrowa???czy masa moze sie rozplynac???
    Prosze o odpowiedz.Serdecznie pozdrawiam.Kasia:-))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...