Ciasto:
30 dkg mąki2 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
kostka margaryny
Z mąki, margaryny, soli i śmietany zagnieść ciasto, włożyć na noc do lodówki. Podzielić na 2 części, rozwałkować cieniutko i piec w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut (można zaglądać, nie opadnie)
Krem:
1/2 szkl. cukru12-15 dkg cukru pudru
2 x cukier waniliowy
1 szkl. mąki krupczatki
1 1/2 litra mleka
2 żółtka
Litr mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru. W 1/2 litrze mleka rozmieszać mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając do zgęstnienia. Po zgęstnieniu gorący krem wlać na płat ciasta. Przykryć drugim płatem i obficie posypać cukrem pudrem. Najlepsze następnego dnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz