Szukaj na tym blogu

czwartek, 21 sierpnia 2008

NAPOLEONKA

Ciasto:
30 dkg mąki
2 łyżki śmietany 12%
szczypta soli
kostka margaryny

Z mąki, margaryny, soli i śmietany zagnieść ciasto, włożyć na noc do lodówki. Podzielić na 2 części, rozwałkować cieniutko i piec w nagrzanym do 180-200 stopni piekarniku przez około 15-20 minut (można zaglądać, nie opadnie)
Krem:
1/2 szkl. cukru
12-15 dkg cukru pudru
2 x cukier waniliowy
1 szkl. mąki krupczatki
1 1/2 litra mleka
2 żółtka

Litr mleka zagotować z 1/2 szklanki cukru. W 1/2 litrze mleka rozmieszać mąkę, żółtka i cukier waniliowy. Wlać do gotującego się mleka ciągle mieszając do zgęstnienia. Po zgęstnieniu gorący krem wlać na płat ciasta. Przykryć drugim płatem i obficie posypać cukrem pudrem. Najlepsze następnego dnia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...