Szukaj na tym blogu

czwartek, 16 grudnia 2010

PIEROGI Z SEREM

Koleżanka Ela zainspirowała mnie do zrobienia pierogów w maszynie do chleba, tzn. wrzuciłam wszystkie składniki, nastawiłam 15 minutowy program i wyjęłam gotowe do rozwałkowania ciasto. Rewelacja jak dla mnie! Dziękuję Eluś!
Sprawdził się przepis używany przeze mnie wielokrotnie, gdy jeszcze wyrabiałam ciasto ręcznie, więc poniżej podaję też tradycyjny sposób przygotowywania. Oczywiście ciasto można nadziewać w dowolny sposób, ja dziś wybrałam nadzienie serowe.


Składniki:
350 g mąki
1 jajko
150 ml wody (czasem dodaję ciut mniej, w zależności od wilgotności mąki)
szczypta soli

Nadzienie:
300 g sera białego
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka lub 1 jajko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)

Ser zmielić, zmieszać z pozostałymi składnikami. (ja wszystko wrzucam do malaksera)

Przygotowanie w maszynie do pieczenia chleba:
Wlać letnią wodę, rozbełtane jajko oraz mąkę i sól. Ustawić program 15 minutowy wyrabiania (u mnie pod nazwą: MAKARON ;)). Wyjąć gotowe ciasto, można jeszcze chwilę wyrobić ręcznie i odstawić by ciasto "odpoczęło" na czas przygotowywania farszu (koniecznie przykryć, by nie obsychało).

Przygotowanie tradycyjne:
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie. Wbić jajko, dodać szczyptę soli. Zagnieść dodając letnią wodę. Przykryć ściereczką, żeby nie obsychało i odstawić na ok. 20 minut.

Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać krążki. Na każdy nakładać czubatą łyżeczkę nadzienia. Posmarować brzegi zimną wodą i zlepić. Układać na posypaną mąką stolnicy.

Zagotować wodę, lekko osolić. Wrzucać pierogi partiami na wrzątek, zamieszać, przykryć. Gdy podpłyną do góry odkryć i gotować na małym ogniu ok. 4 minut. Gotowe można polać śmietaną zmieszaną z cukrem pudrem.

Smacznego!

  wydrukuj przepis 

2 komentarze:

  1. dziękuję za super łatwy przepis! odtąd zawsze będę używać maszyny do wyrabiania ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również przerzuciłam się na pierogi robione w maszynie do chleba, dużo szybciej, prościej i dzięki temu częściej je przygotowuję w domu :)
    Dziękuję za komentarz!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...